Vitamine D verbetert de sportprestatie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een Amerikaanse onderzoeksgroep heeft een uitgebreide literatuurstudie gepubliceerd naar het effect van vitamine D op de fysieke prestatie. Het resultaat werd gepubliceerd in het tijdschrift Medicine and Science in Sports and Exercise.
De fysieke prestatie van sporters blijkt seizoensafhankelijk. Hoe hoger de vitamine D-concentratiein het bloed, gemeten als 25(OH)-vitamine D, hoe beter er gepresteerd wordt. Daarnaast stimuleert vitamine D het aantal en de grootte van de snelle type 2-spiervezels, welke verantwoordelijk zijn voor korte en explosieve krachtsinspanningen.
De auteurs concluderen dat vitamine D de prestatie van atleten met een vitamine D-tekort kan verbeteren. De atleten presteren het best wanneer de concentratie 25(OH)D in het bloed minimaal 125 mmol/l bedraagt. Dit komt overeen met de hoeveelheid vitamine D die het lichaam aanmaakt wanneer het in zijn geheel aan de zomerzon wordt blootgesteld. In Nederland met zijn gematigde klimaat is deze bloedpsiegel te halen door 2.000 IE (50 mcg) vitamine D als supplement te nemen, zeker in de winter. Een dergelijke vitamine D-spiegel beschermt de sporter eveneens tegen verschillende acute en chronische medische aandoeningen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen