Vitamine D verbetert spermakwaliteit

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een hoge vitamine D-spiegel is van belang voor de beweeglijkheid van spermacellen en is daarmee van invloed op de mannelijke vruchtbaarheid.
Bij 300 Deense mannen werd de spermakwaliteit onderzocht en de vitamine D-concentratie bepaald. Daarnaast werd van 40 mannen het sperma in-vitro onderzocht. Hierbij werd het effect van vitamine D op de intracellulaire calciumconcentratie bepaald, alsook op de beweeglijkheid van de zaadcel en de acrosoomreactie (vermogen van de zaadcel om middels een enzym de eiwitlaag van de eicel af te breken).
Bij 44% van de mannen werd een lage vitamine D-spiegel vastgesteld (<50 nmol/L). De vitamine D-concentratie bleek significant gerelateerd aan de beweeglijkheid van de zaadcellen. Mannen met een vitamine D-tekort (<25 nmol/L) hadden significant minder actieve spermacellen in vergelijking met mannen met een optimale vitamine D-spiegel (>75 nmol/L). Daarnaast bleek dat vitamine D de intracellulaire calciumconcentratie in de zaadcellen verhoogde onder invloed van de vitamine D-receptoren in de zaadcellen. Ook leidde vitamine D tot een toename van de beweeglijkheid van de cellen en tot stimulatie van de acrosoomreactie.
Vitamine D is van invloed op de mannelijke vruchtbaarheid. Toediening van deze vitamine leidt in-vitro tot een verhoogde intracellulaire calciumconcentratie, meer actieve zaadcellen en stimulatie van de acrosoomreactie waardoor bevruchting van de eicel mogelijk is. Al eerder werd een verband tussen vitamine D en de spermakwaliteit vastgesteld in dierstudies. Muizen en knaagdieren met een vitamine D-tekort of waarbij de vitamine D-receptor in de spermacellen werd uitgeschakeld waren minder vruchtbaar.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen