Vitamine D verhoogt overlevingskans longkanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
De overleving na een operatie aan een vroeg stadium longkanker is groter wanneer geopereerd wordt in een zonnige periode van het jaar of als de vitamine D-inname groot is. Dit zei dr. David Christiani van Harvard op een jaarlijkse bijeenkomst van de American Association for Cancer Research.
Voor dit onderzoek werd gekeken naar de vijfjaarsoverleving van 456 personen met niet-kleincellig longkanker stadium 1 of 2. Alle personen waren operatief behandeld, 9% was ook bestraald en 1% had ook chemotherapie gehad. Van 323 personen waren gegevens bekend over de voedingsgewoonten.
De vijfjaarsoverleving was 25% hoger wanneer geopereerd was in de lente, zomer of herfst dan wanneer de operatie in de winter had plaatsgevonden. Degenen met de hoogste vitamine D-inname hadden 28% minder kans om te overlijden. Wanneer geopereerd was in een zonnige periode en de vitamine D inname hoog was bleek de vijfjaarsoverleving 72% te zijn. Voor degenen met een operatie in de winter en met een lage vitamine D-inname bleek dit slechts 30% te zijn.
Het is echter niet verstandig om een operatie te verschuiven naar een later tijdstip vanwege de zon. Hoe eerder wordt ingegrepen, hoe beter. Het kan wel raadzaam zijn extra vitamine D te gebruiken.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.