Vitamine D verkleint kans op borstkanker na de overgang

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een inname van 20 mcg vitamine D per dag verkleint het risico van borstkanker bij vrouwen na de overgang.
In een cohortstudie werd het verband onderzocht tussen de vitamine D-inname en het ontstaan van borstkanker bij postmenopauzale vrouwen. In totaal namen 34.321 vrouwen aan de studie deel. De vrouwen vulden een vragenlijst in waarbij gegevens verzameld werden over hun voedselinname, het gebruik van supplementen en de vitamine D-inname. De vrouwen werden gedurende 18 jaar gevolgd, vanaf 1986 tot 2004. Bekeken werd hoeveel vrouwen in deze periode borstkanker kregen.
De resultaten lieten zien dat vrouwen die meer dan 20 mcg (800 IE) vitamine D per dag binnenkregen, 11% minder kans hadden op het krijgen van borstkanker in vergelijking met vrouwen die minder dan 10 mcg vitamine D per dag nuttigden. Dit verband werd sterker wanneer er sprake was van een negatieve oestrogeenreceptor- of progesteronreceptor-status.
De onderzoekers concluderen dat vitamine D een licht beschermende werking heeft tegen borstkanker. Om deze relatie duidelijker te krijgen, is onderzoek noodzakelijk waarbij alle bronnen van vitamine D zoals de blootstelling aan zonlicht in de analyse worden meegenomen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen