Vitamine D zinvol bij atopisch eczeem

Suppletie met vitamine D vermindert symptomen van atopisch eczeem. Atopisch eczeem is een veelvoorkomende erfelijke huidaandoening bij kinderen die vaak verergert gedurende de wintermaanden.

In Ulaanbaatar, de hoofdstad van Mongolië, werden 104 kinderen in de leeftijd van twee tot zeventien jaar geselecteerd die atopisch eczeem hadden. Bij de meeste kinderen begonnen de klachten op een leeftijd van drie maanden. Op de Eczema Area and Severity Index (EASI), een vragenlijst waarmee de ernst van de klachten kan worden vastgesteld, scoorden ze tussen 10 en 72 punten. In de winterperiode werden de kinderen willekeurig verdeeld in een suppletie- en placebogroep. Kinderen in de suppletiegroep kregen gedurende een maand dagelijks 1000 IE vitamine D, de andere kinderen kregen een placebo. De kinderen en ouders kregen tevens voorlichting over hun aandoening en huidverzorgingtips.

Gemiddeld scoorden ze bij aanvang van de studie 21 punten op de EASI. Na een maand werd onder invloed van vitamine D-suppletie een significante verbetering gezien van de gemiddelde EASI-score in vergelijking met de placebo. Ook werd er een significante verbetering gezien van de score op een andere vragenlijst (Investigator’s Global Assessment), waarmee eveneens de ernst van de eczeemklachten werd geïnventariseerd.

De resultaten bevestigen de bevindingen van een eerdere studie uit het jaar 2008 met Amerikaanse kinderen. 

Woordenlijst

Fit met Voeding

tijdschrift

JAARABONNEMENT € 34,90

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+