Vitamine E bij amyotrofische lateraal sclerose

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met vitamine E kan een rol spelen bij de preventie van amyotrofische lateraal sclerose(ALS).
ALS is een fataal aflopende ziekte aan de motorneuronen waarbij verhardingen optreden in het ruggenmerg en in de hersenen. Het gevolg is dat de spiermassa afneemt, waardoor patiënten onder andere problemen krijgen met spreken, slikken en ademen. ALS wordt ook wel de ziekte van Lou Gehrig genoemd.
Het onderzoek werd uitgevoerd onder 957.740 deelnemers van de American Cancer Society's Cancer Prevention Study II, een onderzoek naar kanker. Ze waren dertig jaar of ouder. In 1982 was informatie verzameld over het gebruik van vitaminen. Tussen 1989 en 1998 werd gekeken naar overlijden als gevolg van ALS.
Personen die langer dan tien jaar, vaker dan 15 maal per maand, vitamine E gebruikten, hadden 62% minder kans op overlijden door de ziekte dan niet-gebruikers. Degenen die dit korter dan tien jaar deden hadden 41% minder kans. Er was gecorrigeerd voor roken en leeftijd. Vitamine C en multivitaminen bleken geen invloed hierop te hebben.
Volgens de onderzoekers zou een verklaring kunnen zijn dat in de multivitaminen veel minder vitamine E zit dan in de afzonderlijke vitamine E-preparaten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.