Vitamine E en pentoxifylline effectief bij bestraling

Toediening van het medicijn pentoxifylline in combinatie met vitamine E vermindert de ernst van complicaties als gevolg van bestralingen van het hoofd/halsgebied.

Aan het onderzoek namen zestig patiënten deel met kanker in het hoofd- en/of halsgebied. Ze werden willekeurig in twee groepen verdeeld en ondergingen 30 tot 35 bestralingen met of zonder toediening van pentoxifylline in combinatie met vitamine E.

De behandeling van het medicijn met daaraan toegevoegd 1000 mg vitamine E (niet vermeld werd of het ging om d-alfa- of d,l-alfatocoferol) verlaagde niet de incidentie, maar wel de ernst van complicaties van de radiotherapie. De gecombineerde behandeling verkleinde significant de kans op een ernstige vorm van orale mucositis (mondslijmvliesontsteking) en dysfagie (slikstoornis). Ook de duur van deze complicaties nam significant af onder invloed van de behandeling. De duur van mucositis en dysfagie was met respectievelijk vijf en vier weken significant korter dan bij personen in de controlegroep. Daarnaast leidde toediening van pentoxifylline met vitamine E tot een significant kleinere kans op dysgeusie (smaakstoornis) en vermoeidheid. De behandeling verminderde bovendien significant de kans op een ziekenhuisopname of een onderbreking van de radiotherapie.

Vitamine E met pentoxifylline vermindert significant complicaties van bestralingen in het hoofd/halsgebied.

 

Woordenlijst

Fit met Voeding

tijdschrift

JAARABONNEMENT € 34,90

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+