Vitamine E gunstig bij coronaire vaatziekten

Patiënten met coronaire vaatziekten zijn gebaat bij een hoog gedoseerde suppletie met vitamine E. Het verlaagt oxidatieve stress en ontstekingsreacties, zo bleek uit een onderzoek met 90 patiënten met deze aandoening.
Allen werden behandeld met cholesterolverlagende medicatie en waren stabiel. In willekeurige groepen verdeeld werden ze gedurende twee jaar dagelijks gesuppleerd met ofwel 1200 IE vitamine E ofwel een placebo.
Vitamine E-suppletie bleek verband te houden met significante verlagingen van markers voor ontsteking en oxidatieve stress in bloed en urine. Ten opzichte van de placebogroep werden in de vitamine E-groep verlaagde CRP-waarden en verlaagde concentraties F2-isoprostanen gemeten. F2-isoprostanen zijn restproducten van de oxidatie van LDL-cholesterol en andere vetten. Daarnaast werd in de suppletiegroep een significante daling gemeten van de concentratie van monocyten afkomstige superoxideanionen. Ook de concentratie TNF, een cytokine die het optreden van een ontstekingsreacties bevordert, liet ten opzichte van de placebogroep een significante daling zien. Beide groepen toonden echter geen significante verschillen wat betreft veranderingen in de mate van aderverkalking en het optreden van cardiovasculaire gebeurtenissen tijdens de twee jaar durende suppletieperiode.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+
x

5

Gratis artikelen

Abonnement | Login