Vitamine E helpt niet bij hartchirurgie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Onderzoek toont aan dat het intraveneus toedienen van vitamine E als dl-alfatocoferol geen invloed heeft op ongunstige factoren na een hartoperatie. Ook de klinische uitkomst van de operatie wordt er niet door verbeterd.
De onderzoekers deden de studie omdat ze van vitamine E een reductie vermoedden in de reperfusieschade na een hartoperatie. Aan dit dubbelblinde placebogecontroleerde onderzoek deden veertig patiënten mee. Deze kregen in de tijd tussen 16 uur voor en 48 uur na de hartchirurgie vier keer 270 mg vitamine E of een placebo. De plasmaconcentraties van vitamine E, vitamine C, malondialdehyde (als maat van de vrije radicalenactiviteit), creatinekinase (enzym in hartspier voor de energie), troponine-I (reguleert contractie in de hartspier) en interleukine-6 (ontstekingsmediator) werden gemeten.
Door de toediening bleef de verlaging van vitamine E in het plasma uit. De aanvankelijke stijging van de malondialdehyde en de daling van het vitamine C werden niet tenietgedaan door de vitamine E. Ook de andere parameters werden niet beïnvloed.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.