Vitamine E / omega-3 effectief bij PCOS

Suppletie met een combinatie van vitamine E en omega 3-visvetzuren vermindert vaatstijfheid bij vrouwen met het Poly Cysteus Ovarium Syndroom (PCOS).

Bij PCOS worden verhoogde concentraties van hormonen gevonden waaronder het eisprong opwekkende hormoon, het mannelijke geslachtshormoon testosteron en insuline. PCOS geeft een tweemaal hogere kans op hart- en vaatziekten.

In de studie werden zestig vrouwen met PCOS in een leeftijd van 18 tot 40 jaar willekeurig in een suppletie- en placebogroep. In de suppletiegroep kregen de vrouwen gedurende twaalf weken dagelijks 1000 mg omega 3-visvetzuren met 400 IE vitamine E. Het onderzoek geeft geen verdere specificaties van de suppletie. De overige vrouwen kregen gedurende deze periode dagelijks een placebo.

Suppletie leidde na drie maanden tot een significante afname van de intima-media-dikte van beide halsslagaders (carotis). De dikte van de binnenste twee lagen van de carotis is een indicatie voor de vaatstijfheid. Ook ging suppletie gepaard met een significante afname van de CRP-waarde. Dit was niet het geval in de placebogroep. Suppletie had geen invloed op de concentratie van stikstofdioxide (NO) in het bloed.

Een combinatie van vitamine E en omega 3-visvetzuren heeft een gunstig effect op de bloedvaten bij vrouwen met PCOS.

Woordenlijst

ORTHO magazine

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+