Vitamine E tegen vrije radicalen bij sport

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met vitamine E beschermt tegen schade door vrije radicalen die bij zware training worden gevormd.
In een onderzoek bij tien basketbalspelers bleek dat suppletie met de natuurlijke vorm van vitamine E, het d-alfa-tocoferol, de activiteit van het enzym G6PD (glucose-6-fosfaatdehydrogenase) in de rode bloedcellen herstelt. De activiteit van het G6PD wordt verlaagd als gevolg van oxidatieve stress die optreedt bij zware training door vrije radicalen, zoals dat ook het geval was in dit onderzoek.
De G6PD-activiteit werd gemeten op vier momenten, namelijk voor en na de training, vóór de training na 30 dagen van vitamine E-suppletie en ná de training na 30 dagen van suppletie. De suppletie bedroeg 300 IE vitamine E per dag.
Direct na de vitamine E-suppletie bleek het niveau van de totale antioxidantstatus (TAS) hoger te zijn dan wanneer er geen suppletie gegeven was. Bij het vergelijken van de metingen bleek dat na 30 dagen van suppletie na de training de TAS-waarden en het gehalte aan G6PD significant hoger waren dan wanneer er geen suppletie na de training werd gegeven. Ook werd er een positief verband gevonden tussen de TAS-waarden en het gehalte aan G6PD.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen