Vitamine K mogelijk tegen Non-Hodgkin lymfoom

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Uit onderzoek van het Mayo Comprehensive Cancer Center naar de relatie tussen voeding en het risico van Non-Hodgkin lymfoom (NHL) blijkt dat vitamine K1 hierin een interessante rol speelt. Een grote inname van vitamine K1 lijkt te beschermen tegen deze vorm van kanker, aldus een presentatie tijdens een bijeenkomst van de American Association for Cancer Research. Het is voor het eerst dat een dergelijk verband wordt aangetoond.
Medewerkers van het Mayo Center bestudeerden het eetpatroon van 600 Non-Hodgkin patiënten en 1000 gezonde controlepersonen. De proefpersonen gaven informatie over hun voedingsgewoonten en supplementgebruik in de twee jaar voorafgaand aan de diagnose respectievelijk de aanvang van de studie.
Een grotere inname van vitamine K1 uit de voeding ging gepaard met een verlaagd risico van NHL. De proefpersonen die dagelijks minimaal 108 mcg vitamine K1 binnenkregen hadden een 45% lager risico van NHL in vergelijking met degenen die minder dan 39 mcg per dag innamen. Dit effect was onafhankelijk van factoren als leeftijd, geslacht, opleidingsniveau, vetpercentage en gebruik van sigaretten, alcohol of antioxidantrijke voedingsmiddelen. Vitamine K1 uit supplementen bood tot op een zekere hoogte eveneens bescherming. Bij een hogere dosis nam het beschermende effect echter niet meer toe.
Vitamine K1 is een vetoplosbare vitamine die vooral voorkomt in sla en spinazie. De gepresenteerde onderzoeksresultaten duiden nog niet op een causaal verband tussen vitamine K1 en NHL. Om een dergelijk verband aan te kunnen tonen is vervolgonderzoek noodzakelijk.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen