Vitamine K noodzakelijk voor botten

Consumptie van melkproducten verrijkt met calcium, vitamine D en vitamine K leidt tot een toename van het botmetabolisme en botdichtheid bij vrouwen na de menopauze.

Postmenopauzale vrouwen werden verdeeld in 3 behandelgroepen en een controlegroep. De vrouwen in de behandelgroepen kregen dagelijks melkproducten verrijkt met 800 mg calcium en 10 mcg (400 IE) vitamine D. Bij 2 groepen werd ook nog 100 mcg vitamine K1 of vitamine K2 toegevoegd.

Ten opzichte van de controlegroep was er een significante toename van de vitamine D-concentratie in alle 3 behandelgroepen. In de vitamine K-groepen werd een significante hogere concentratie actief osteocalcine gevonden (in plaats van inactief osteocalcine) ten opzichte van de andere behandelgroep en de controlegroep. Osteocalcine is een calciumbindend eiwit dat afhankelijk is van vitamine K. Dit gold ook voor de concentratie van deoxypyridinoline in de urine waarmee de snelheid van de botstofwisseling kan worden bepaald. Een hogere concentratie hiervan wordt vaak aangetroffen bij postmenopauzale vrouwen als gevolg van een oestrogeendeficiëntie. In alle behandelgroepen nam de algehele botdichtheid bij de vrouwen significant toe ten opzichte van de placebogroep, terwijl een significante toename van de botdichtheid van de lumbale wervels alleen werd gezien bij de vrouwen in beide vitamine K-groepen.

Melkproducten die niet alleen verrijkt zijn met calcium en vitamine D, maar ook met vitamine K kunnen de botstofwisseling stimuleren en de botdichtheid verhogen van postmenopauzale vrouwen.

Woordenlijst

ORTHO magazine

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+