Vitamine K-tekort bij Nederlanders

Maar liefst een derde van de Nederlanders heeft een vitamine K-tekort. Een inadequate vitamine K-spiegel is bovendien geassocieerd met een verhoogd sterfterisico. De studie werd uitgevoerd door Nederlandse wetenschappers.

Als onderdeel van de Prevention of Renal and Vascular End-Stage Disease (PREVEND) studie namen 4275 personen deel met een gemiddelde leeftijd van 53 jaar. De plasmaconcentratie desphospho-uncarboxylated MGP (dp-ucMGP) werd bepaald als maat voor de vitamine K-status. Tevens werd bekeken of er een verband was tussen dp-ucMGP en cardiovasculaire sterfte.

Bij 31% van de proefpersonen werd een inadequate vitamine K-status gemeten (dp-ucMGP >500 pmol/L). De prevalentie van een onvoldoende vitamine K-status was met gemiddeld 50% significant hoger bij ouderen en bij personen met hypertensie, diabetes, nieraandoeningen en hart- en vaatziekten. Tijdens de volgperiode van gemiddeld tien jaar overleden 279 proefpersonen, waarvan 74 aan de gevolgen van hart- en vaatziekten. Er werd een duidelijk, significant verband gezien tussen een vitamine K-tekort en een verhoogd risico van algehele en cardiovasculaire sterfte. Deze relatie bleef significant na correctie voor andere beïnvloedende factoren.

Vitamine K is een essentiële cofactor voor de omzetting van dp-ucMGP in de actieve vorm van matrix Gla proteïne (MGP). MGP blijkt significant atherosclerose tegen te gaan.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+