Vitamine K voorkomt fracturen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Vitamine K kan fracturen als gevolg van osteoporose voorkomen. Een hoge inname van deze vitamine blijkt de botdichtheid op peil te houden.
Bij 365 ouderen werd een vragenlijst afgenomen over hun voedingspatroon waarna de vitamine K-inname werd bepaald. Van deze ouderen werden er 200 gedurende 2 jaar gevolgd. Hun gemiddelde leeftijd was 67 jaar. Bij 125 ouderen werd de botdichtheid van het hielbeen gemeten met behulp van kwalitatieve ultrasound, een nieuwe techniek waarmee de diagnose osteoporose kan worden gesteld.
De dagelijkse vitamine K-inname met de voeding werd voor mannen geschat op 334 mcg en voor vrouwen op 300 mcg en bleek significant samen te hangen met een hogere botdichtheid en een betere kwalitatieve ultrasoundmeting. Iedere verhoging van de inname met 100 mcg leidde tot een toename van de botdichtheid met 0,008 g/m^2. Ouderen die hun vitamine K-inname verhoogden hadden minder verlies van botdichtheid.
Een hoge inname van vitamine K blijkt geassocieerd met een betere botgesteldheid. De studie onderschrijft de resultaten van eerdere onderzoeken waaruit blijkt dat vitamine K beschermt tegen botbreuken als gevolg van osteoporose, in het bijzonder het effect van vitamine K2.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen