Vitamine K2 gunstig bij nierdialyse

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Patiënten die nierdialyse ondergaan hebben een verhoogde kans op aderverkalking. Dit gaat gepaard met een toename van de concentratie inactief matrix-Gla-proteïne (MGP). MGP gaat aderverkalking tegen en is voor zijn werking afhankelijk van vitamine K2.

Aan de studie namen tweehonderd dialysepatiënten deel. Ze kregen gedurende acht weken driemaal per week een supplement met 360, 720 of 1080 mcg vitamine K2. Voor en na de suppletieperiode werden de concentraties inactief MGP bepaald. Ook werd de inname van vitamine K2 uit de voeding geschat.

De concentraties inactief MGP namen op een dosisafhankelijk manier af bij een toename van de dosis vitamine K2. Bij suppletie met 360, 720 en 1080 mcg vitamine K2 nam de concentratie inactief MGP af met respectievelijk 17%, 33% en 46%.

Dialysepatiënten hebben mogelijk verhoogde concentraties van inactief MGP door onvoldoende inname van vitamine K2 uit de voeding. Suppletie kan leiden tot activatie van MGP en is mogelijk een eenvoudige methode om het proces van aderverkalking bij dialysepatiënten af te remmen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen