Vitaminen plus type haptoglobine bepaalt risico hartziekten

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Extra vitamine C en E kunnen vrouwen helpen om hartziekten te voorkomen. Maar afhankelijk van een bepaald gen kunnen de vitaminen ook het dichtslibben van bloedvaten verergeren.
Een simpele bloedtest die genetische variaties in het bloedeiwit haptoglobine kan bepalen, zou kunnen voorspellen of voedingssupplementen voordelig of juist nadelig werken bij vrouwen met suikerziekte.
Dr. Andrew Levy onderzocht 299 vrouwen na de overgang in de Women\'s Angiographic Vitamin and Estrogen (WAVE)studie. De vrouwen hadden tenminste één gedeeltelijke verstopping van een kransslagader. Ze kregen twee keer per dag vitamine E en C of een placebo.
Na drie jaar bleek dat er minder hartziekten voorkwamen bij de vrouwen die het haptoglobine-1 gen dragen. Het effect was het duidelijkst bij suikerpatiënten.
Daarentegen hebben vrouwen in de overgang die het gen voor haptoglobine-2 dragen juist een verhoogd risico van het dichtslibben van de bloedvaten als ze de antioxidanten vitamine C en E gebruiken. Ook hier was het effect het duidelijkst bij suikerpatiënten.
Haptoglobine is een eiwit in het bloed dat samenwerkt met hemoglobine, het ijzerhoudende eiwit dat het bloed rood kleurt.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen