Vitaminen voorkomen geen beroerte

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
In een groep patiënten die al eens een beroerte hadden gehad, beschermde een verlaging van de homocysteïnespiegel door een combinatie van vitamine B6, vitamine B12 en foliumzuur niet tegen het krijgen van een tweede beroerte, een hartinfarct of sterfte. Deze vitaminen verlaagden wel de homocysteïnespiegel. De interventie duurde twee jaar. De onderzoekers vonden ook, dat iemand met een verhoogde homocysteïnespiegel een significant hogere kans had op een tweede beroerte, een hartinfarct of sterfte.

Dit waren de belangrijkste bevindingen van dr. James Toole van de Wake Forest University School of Medicine in North Carolina.

In een dubbelblinde, placebogecontroleerde studie werden 3.680 mensen onderzocht die al eerder een beroerte hadden gehad. De deelnemers werden verdeeld in twee groepen. De 1827 deelnemers uit groep 1 kregen 25 mg vitamine B6, 400 mcg vitamine B12 en 2,5 mg foliumzuur. De 1853 deelnemers uit de andere groep kregen 0,2 mg vitamine B6, 6 mcg vitamine B12 en 0,02 mg foliumzuur.

In groep 1 was de gemiddelde reductie van het homocysteïne 2 micromol/l groter dan bij groep 2. Deze verlaging resulteerde echter niet in een verlaging van het aantal tweede beroerten, hartinfarcten en sterften.

De studie werd gestopt, omdat er geen significante verschillen meer werden verwacht tussen de beide groepen gedurende de resterende studietijd. Echter doen de onderzoekers de suggestie voor verder onderzoek naar het effect van verlaging van homocysteïnespiegels en het effect op hart- en vaatziekten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen