Vitaminesuppletie vertraagt ontwikkeling staar

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Langdurige suppletie van vitamine E en suppletie van vitamine B2 en vitamine B1 vertragen de ontwikkeling van staar. Dat is de conclusie van onderzoekers van de Tufts University in Boston.
Het onderzoek werd uitgevoerd onder een groep van 408 vrouwen die deelnamen aan de Nurses’ Health Study. Bij aanvang waren ze tussen de 52 en 74 jaar oud. De gemiddelde voedingsinname werd berekend uit vijf voedingsvragenlijsten die gedurende gemiddeld veertien jaar voor aanvang van de studie waren verzameld. Voor de supplementen werden gedurende dezelfde periode zeven vragenlijsten verzameld. De vertroebeling van de kern van de lens werd bepaald aan het begin van het onderzoek en na vijf jaar.
Het bleek dat hoe langer vitamine E gesuppleerd werd hoe langzamer de ontwikkeling van de staar verliep. Het verschil in ontwikkeling was significant. Ook suppletie met vitamine B1 en B2 gaf een significant minder snelle ontwikkeling van staar ten opzichte van de vrouwen die niet suppleerden. Geen verbanden werden gevonden tussen staar en andere voedingsstoffen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.