Vitaminetekorten bij ouderen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Ouderen lopen het risico van kwalitatieve ondervoeding, aldus onderzoek van de universiteit in het Italiaanse Padua. Hoewel hun voeding voldoende calorieën bevat, krijgen veel ouderen te weinig vitamines binnen.
De wetenschappers analyseerden in Italië het voedingspatroon van 80 zelfstandig wonende ouderen tussen de 70 en 75 jaar oud. Vervolgens werd de hoeveelheid vitamine B1, B2, A en C in de voeding berekend. Tien jaar later werd dit herhaald.
Zowel aan het begin van het onderzoek als na tien jaar bevatte de voeding van de ouderen volgens de richtlijnen voldoende energie en macronutriënten. Bij aanvang van de studie kreeg 44% van de mannen en 60% van de vrouwen te weinig vitamine B1 binnen met de voeding wanneer deze inname werd vergeleken met de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH). Voor de overige onderzochte vitaminen werd de ADH wel gehaald. Tien jaar later kregen de deelnemers van alle onderzochte vitaminen te weinig binnen. Maar liefst de helft van de proefpersonen kreeg van vitamine A en B2 minder dan de ADH binnen. Te weinig vitamine C, op 30 mg per dag gesteld, was het minst voorkomend en betrof ongeveer 5% van de ouderen.
Gezien de energetische voedingswaarde van zelfstandig wonende ouderen, werd door de onderzoekers verwacht dat het gehalte aan micronutriënten in de voeding de geldende aanbevelingen zou halen. Helaas bleek dit niet het geval: een groot deel van de ouderen krijgt via hun voeding te weinig vitaminen binnen. Suppletie met een multivitamine zou daarom volgens de onderzoekers aan te raden zijn.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen