Vlees met nitriet en de longen

Personen die regelmatig vlees eten dat met nitriet is bewerkt, hebben een verminderde longfunctie en verhoogde kans op COPD.
In een onderzoek waaraan 7.352 personen van 45 jaar of ouder deelnamen, werden de voedingsgewoonten en de longfunctie onder de loep genomen.
In de analyse werd gecorrigeerd voor mogelijk storende variabelen, zoals leeftijd en roken. De longfunctie, gemeten met behulp van FEV1, was bij de personen die 1 tot 2 keer, 3 tot 4 keer, 5 tot 13 keer en meer dan 14 keer per maand nitriet-geconserveerd vlees aten, respectievelijk 37,6 ml, 11,5 ml, 42,0 ml en 110 ml lager dan bij degenen die dit niet aten. Bovendien bleek dat bij degenen met de hoogste consumptie van geconserveerd vlees het risico van COPD met 78% verhoogd was vergeleken met degenen met de laagste consumptie. Voor degenen met de hoogste consumptie van geconserveerd vlees was het risico van ernstige COPD zelfs meer dan verdubbeld. Het risico van matige COPD was met 46% verhoogd en van milde COPD met 11% verhoogd.
Meer onderzoek is nodig om te bepalen in hoeverre deze conserveringsmethode van vlees met nitriet de veroorzaker is van longproblemen.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+
x

5

Gratis artikelen

Abonnement | Login