Voeding en darmkankerrisico

Het Westers voedingspatroon, rijk aan vet en suikers en arm aan vezels, heeft een grote impact op het risico van dikkedarmkanker. Dit blijkt uit een studie die gepubliceerd werd in Nature Communications.

Het risico van dikkedarmkanker is significant groter bij Amerikanen van Afrikaanse afkomst in vergelijking met traditionele bewoners van Zuid-Afrika. Om te achterhalen of het voedingspatroon hierbij een rol speelt, stelden de wetenschappers beide groepen bloot aan elkaars voedingspatroon. De traditioneel levende Afrikanen aten gedurende twee weken volgens het Westers voedingspatroon, terwijl de Afro-Amerikanen een typisch Afrikaans eetpatroon volgden dat vetarm en vezelrijk was met veel groenten en peulvruchten. De Afrikanen aten daarentegen veel vlees en fastfood.

Na deze korte uitwisselingsperiode van twee weken waren er duidelijke veranderingen te zien in beide groepen. Bij de Afro-Amerikanen werden minder darmontstekingen gezien en andere biomarkers die wijzen op een verhoogd risico van darmkanker. Bij de Afrikanen ging de gezondheid van de darm echter achteruit onder invloed van het Westers eetpatroon.

Het voedingspatroon heeft vermoedelijk een sterke invloed op het darmkankerrisico. Dit concluderen de wetenschappers op basis van deze resultaten. 

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+