Voeding en de kans op longkanker door radon

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Het risico van longkanker neemt toe naarmate de hoeveelheid radon in huis groter is. Mediterrane voeding vermindert dit effect. Dit zijn de conclusies van Italiaanse onderzoekers.
Aan dit onderzoek deden 384 patiënten met longkanker en 404 patiënten zonder longkanker mee in Lazio, een gebied in Italië waar hoge concentraties radon binnenshuis worden gevonden. Radon is een radioactief edelgas dat vrijkomt uit bouwmaterialen en uit de bodem. Gegevens over roken, voeding en andere risicofactoren werden verkregen door een interview. Er werden gegevens verzameld over het wonen van 35 tot 5 jaar voor deelname aan het onderzoek. In iedere woning werden radondetectoren geplaatst in de woonkamer gedurende zes maanden en vervolgens in de slaapkamer gedurende zes maanden om de radonconcentraties te meten
Een verband werd gevonden dat naarmate de concentratie radon hoger was de kans op longkanker toenam. Deze toename was echter niet significant. De personen die weinig antioxidanten met de voeding binnenkregen, hadden een groter risico van longkanker dan degenen die veel antioxidanten binnenkregen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.