Voeding kan stralingseffect beperken

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Ioniserende straling is van invloed op de elektronen in de buitenste schil van een atoom. Door deze straling krijgt het atoom een positieve in plaats van een neutrale lading en wordt dus een ion. Dit kan leiden tot beschadigingen aan het DNA, wat kankerverwekkend kan zijn. Een artikel in het British Journal of Nutrition beschrijft de invloed van voeding op dit proces.
Aangezien er tot op heden geen gegevens beschikbaar zijn van bevolkingsgroepen die zijn blootgesteld aan ioniserende straling, voerden de wetenschappers een onderzoek uit met 28 luchtvaartpiloten. Op grote hoogten wordt het lichaam namelijk aan veel meer straling blootgesteld dan op de grond. De piloten vulden vragenlijsten in over hun voedingsgewoonten. Als maat voor DNA-beschadigingen stelden de onderzoekers de mate van chromosomale translocatie in de witte bloedcellen van de piloten vast. Bij een translocatie wisselen twee of meerdere chromosomen onderling erfelijk materiaal met elkaar uit, waardoor de overdracht van erfelijke informatie verstoord kan worden.
Er bestond een significant verband tussen de inname van vitamine B3 met de voeding en de chromosomale translocatie. Wanneer de piloten op basis van de vitamine B3-inname in drie groepen werden verdeeld, was het risico van translocatie in de hoogste groep 42% lager dan in de laagste groep. Bij de proefpersonen die veel volkorenproducten en weinig rood of bewerkt vlees aten, werd er eveneens significant minder translocatie waargenomen. De totale inname van vitamine B3 (voeding plus supplementen) en de inname van foliumzuur, vitamine B2, B6 en B12 was echter niet van invloed op de translocatie.
Voeding rijk aan vitamine B3 en volkorenproducten beschermt het DNA dus tegen beschadiging als gevolg van ioniserende straling. Een voedingspatroon met veel rood of bewerkt vlees vergroot dit risico juist.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen