Voeding met claim iets gezonder

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Voeding met een gezondheids- of voedingsclaim is over het algemeen iets gezonder dan voeding zonder een dergelijke claim.

Wetenschappers van de University of Oxford en de Slovenian Nutrition Institute (NUTRIS) onderzochten 2034 levensmiddelen die verkrijgbaar zijn in supermarkten, buurtwinkels en discounters in Duitsland, Nederland, Spanje, Slovenië en het Verenigd Koninkrijk. Nutritionele informatie werd verkregen middels de etiketten en werd vergeleken met de Food Standards Australia New Zealand's Nutrient Profiling Scoring Criterion (FSANZ NPSC), een richtlijn die momenteel gebruikt wordt om gezondheidsclaims in Australië en Nieuw Zeeland te reguleren.

Levensmiddelen met een gezondheidsclaim hadden per honderd gram gemiddeld significant minder kilocalorieën (-29 kcal), eiwitten (-1,2 gram), suikers (-3,1 gram), verzadigde vetzuren (-2,4 gram) en natrium (-842 mg). Daarentegen was het aantal vezels met gemiddeld 0,8 gram significant hoger in vergelijking met levensmiddelen zonder een claim. Een vergelijkbaar patroon werd gevonden voor levensmiddelen met een voedingsclaim. Toch voldeed slechts 43% van de levensmiddelen aan de Australische en Nieuw Zeelandse normen.

Levensmiddelen met een gezondheids- of voedingsclaim hebben over het algemeen een betere nutritionele samenstelling dan producten zonder een dergelijke claim. Het is nog onbekend of deze verschillen een substantiële invloed hebben op de gezondheid.   

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.