Voedingsadviezen voor hart en vaten

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Voedingsadviezen voor de preventie en behandeling van hart- en vaatziekten richten zich voornamelijk op een vermindering van de inname van verzadigd vet, met als voornaamste doel het gehalte LDL-cholesterol te verlagen. Om het effect van dit advies te kunnen beoordelen, moet ook gekeken worden naar de macronutriënten die als alternatief voor deze verzadigde vetzuren worden gegeten. Dat vinden vooraanstaande Amerikaanse voedingskundigen onder leiding van dr. Ron Krauss. Zij onderbouwen hun stelling als volgt.
Klinische studies waarin verzadigde vetzuren (VV's) werden vervangen door meervoudig onverzadigde vetzuren (MOV's), laten over het algemeen een vermindering in hart- en vaatziekten zien. In epidemiologische studies is er echter nog geen eenduidig verband aangetoond tussen inname van verzadigd vet en het risico van hart- en vaatziekten.
Door VV's te vervangen door MOV's of EOV's (enkelvoudig onverzadigde vetzuren) daalt zowel het LDL- als het HDL-cholesterolgehalte. Worden de VV's vervangen door koolhydraten, en dan vooral geraffineerde koolhydraten, dan heeft dit een negatief effect op het bloedlipidenprofiel dat bijdraagt aan de atherosclerose en aan verminderde insulinegevoeligheid en overgewicht.
Het eten van MOV's in plaats van VV's verlaagt het risico van hart- en vaatziekten. De inname van VV's verlagen door extra koolhydraten te eten, heeft dit effect niet. Daarom dienen voedingsadviezen die het risico van hart- en vaatziekten moeten verlagen, de nadruk te leggen op beperking van de inname van geraffineerde koolhydraten en vermindering van overgewicht.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen