Voedingssuppletie gunstig bij TBC

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Suppletie met vitamines en selenium verbetert de resultaten van de behandeling van patiënten met tuberculose.
Deze conclusie werd getrokken door onderzoekers van Harvard School of Public Health in de VS naar aanleiding van hun recente onderzoek. De placebogecontroleerde studie betrof 887 patiënten met long-TBC in Dar Es Salaam, Tanzania. Van deze groep waren 471 patiënten seropositief, de rest niet. Naast de behandeling met medicijnen tegen de TBC gedurende gemiddeld 43 maanden kregen de deelnemers 5000 IE vitamine A, 20 mg vitamine B1, 20 mg vitamine B2, 25mg vitamine B6, 100 mg vitamine B3 (niacine), 800 mcg foliumzuur, 50 mcg vitamine B12, 500 mg vitamine C, 200 mg vitamine E en 100 mcg selenium.
Het bleek dat voedingssuppletie het risico dat er na succesvolle behandeling opnieuw een TBC-infectie optrad met 45% verlaagde. Dit gold voor de totale onderzoeksgroep. Als alleen de subgroep seropositieven in de analyse werd betrokken, was deze risicodaling zelfs 63%. Daarnaast bleek voedingssuppletie verband te houden met een kleinere kans van optreden van met TBC verband houdende complicaties buiten de longen. Positieve effecten op het immuunsysteem traden alleen op bij de subgroep van niet-seropositieven. In de totale onderzoeksgroep werd geen significant effect op de mortaliteit gevonden. Ook werd er geen significante invloed op de progressie van de HIV-infectie aangetoond.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen