Voedselallergie afhankelijk van vitamine D-status

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een goede vitamine D-status beschermt kinderen in het eerste levensjaar mogelijk tegen voedselallergieën.

Bij meer dan 5000 eenjarige kinderen werd met behulp van een huidpriktest getest op de aanwezigheid van allergieën voor pinda’s, eieren, sesam, koemelk en garnalen. De kinderen waarbij een allergie was vastgesteld - 344 kinderen met allergieën en 74 kinderen met intoleranties - ondergingen vervolgens een uitgebreidere test. Dit gebeurde ook bij 159 allergievrije kinderen. Daarnaast werd de vitamine D-status bepaald.

Kinderen met een onvoldoende vitamine D-status (≤50 nmol/l) hadden significant meer kans op een pinda-allergie en/of een allergie voor eieren in vergelijking met kinderen met een hogere vitamine D-spiegel. Dit was niet het geval voor kinderen waarvan de ouders in gebieden dichter bij de evenaar woonden. De kans op allergie werd niet beïnvloed door de aanwezigheid van eczeem

Al eerder werd gezien dat in gebieden die verder van de evenaar verwijderd zijn een hogere prevalentie van voedselallergieën is. De resultaten van deze studie tonen voor het eerst een direct verband tussen de vitamine D-spiegel en het risico van voedselallergieën. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen