Voedselallergie en dysbiose darmflora

Een verstoorde samenstelling van de darmflora is gerelateerd aan voedselallergie bij kinderen en muizen.

De wetenschappers verzamelden iedere vier tot zes maanden ontlastingmonsters van 56 kinderen met een voedselallergie en vergeleken deze met die van 98 kinderen zonder een allergie. Muizen die gevoelig reageerden op eieren kregen de ontlastingmonsters van een van beide groepen kinderen toegediend.

Muizen die de ontlasting kregen van gezonde kinderen waren minder gevoelig voor allergische reacties door de consumptie van eieren dan muizen die de ontlasting kregen van de kinderen mét een voedselallergie. Na analyse van de darmmicrobiota werden de gunstige darmbacteriën toegediend aan de muizen met een allergie. Het betrof vijf of zes Clostridiales- en Bacteroidetesbacteriën. Toediening van deze bacteriën aan de muizen bood volledige bescherming tegen voedselallergie.

Het effect wordt vermoedelijk bewerkstelligd doordat de bacteriën de werking stimuleren van specifieke immuuncellen, regulerende T-cellen oftewel Treg cellen, die via de zogenaamde MyD88/ROR-γt pathway beschermen tegen allergie.

Woordenlijst

ORTHO magazine

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+