Voedselallergieën in opmars

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Ongeveer 17 miljoen personen in Europa lijden aan voedselallergieën, waarvan 3,5 miljoen jonger zijn dan 25 jaar. Allergieën bij kinderen tussen 0 en 5 jaar zijn verdubbeld gedurende de laatste 10 jaren en de meldingen bij de spoeddienst voor ernstige anafylaxische reacties is verzevenvoudigd.
Er zijn miljoenen mensen in Europa voor wie zelfs een restaurantbezoek levensbedreigend kan zijn als de saus sporen van kaas of het dessert sporen van hazelnoten bevat. Dit is bijzonder belastend voor kinderen en hun ouders die hun levensstijl hier op moeten aanpassen. De aanwezigheid van allergieën bij kinderen varieert in Europa. Nederland behoort bij de groep met het hoogste percentage voedselallergieën samen met Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en Duitsland (meer dan 5%). Allergische reacties blijken toe te nemen, waarschijnlijk naar aanleiding van veranderingen in voedingspatronen, blootstelling aan omgevingsfactoren zoals sigarettenrook en veranderingen in levensstijl.
De cijfers zijn bekendgemaakt gelijktijdig met het Voedingsallergie en Anafylaxie Congres georganiseerd door het European Academy of Allergy and Clinical Immunology (EACCI). Professor Maria Antonella Muraro, voorzitter van het EAACI-Congres, licht toe: 'Het gebrek aan blootstelling aan mogelijke allergenen van kindsbeen af blijkt de kansen te verkleinen dat ons immuniteitssysteem herkent wat al dan niet veilig is en daardoor zelfs reageert op eiwitten die zich in voedingsmiddelen bevinden en normaal gezien door het lichaam zouden moeten verdragen worden.'
Het vasteland van Europa kent als de meest voorkomende allergie die voor verse vruchten en groenten, waar in Angelsaksische landen walnoten, hazelnoten en pindanoten meer gevaarlijk blijken te zijn. Allergieën voor schaaldieren en vis, in het bijzonder kabeljauw, komt het meest voor in Scandinavië en Noord-Europa. Onderzoek wees uit dat meer dan 60% van de allergische patiënten vrouwen zijn. In Europa blijken kinderen het meest allergisch te zijn voor melk, eieren en noten, die ook de meest voorkomende oorzaken zijn voor een anafylaxische schok voor kinderen. De aanwezigheid van voedingsallergieën is vooral hoog bij vrouwen, die 60% uitmaken van het aantal allergiepatiënten.Voedselallergieën komen bij volwassenen in Europa tamelijk gelijkmatig voor op enkele uitzonderingen na. In Denemarken heeft slechts 1,6% van de bevolking problemen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen