Volle granen verminderen risico suikerziekte

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Volle granen, vooral ontbijtgranen, verminderen het risico van het metabool syndroom waardoor suikerziekte en hart- en vaatziekten kunnen ontstaan. Volle granen bevatten veel vezels en hebben een lage glycemische index.
Dr. Nicola McKeown van de Tufts University in Boston onderzocht 2.834 personen tussen 1991 en 1995. Het bleek dat de personen die drie of meer porties volle granen per dag gebruikten, minder kans hadden op het metabool syndroom. Verder bleek dat vooral de inname van voedingsvezel uit ontbijtgranen, uit fruit, groente en uit volle granen het risico van het syndroom verminderen. Voedingsmiddelen met een hoge glycemische index verhoogden juist het risico van het syndroom. Het eten van volkorenbrood in plaats van witbrood, en zilvervliesrijst in plaats van witte rijst zijn kleine veranderingen om het risico van het metabool syndroom al te verminderen, aldus de onderzoekster.
Een van de kenmerken van het metabool syndroom is insulineresistentie, dat vaak voorafgaat aan suikerziekte.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen