Vooral huishoudelijk werk beschermt tegen borstkanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Het risico van borstkanker vermindert vooral door het verrichten van huishoudelijk werk.
Het onderzoek werd uitgevoerd bij 218.169 vrouwen van 20 tot 80 jaar uit negen Europese landen. Tijdens dit ruim zes jaar durende onderzoek kregen 3423 vrouwen borstkanker. Drie vormen van lichaamsbeweging werden beoordeeld, te weten recreatieve lichaamsbeweging, beweging in de huishouding en tijdens het werk.
Voor de statistische analyse werden de gegevens gecorrigeerd voor leeftijd, opleiding, gewicht, roken, alcoholgebruik, leeftijd bij de eerste menstruatie, leeftijd bij de eerste zwangerschap, aantal kinderen, pilgebruik en hormoonvervangende therapie.
Totale lichaamsbeweging bleek bij vrouwen na de menopauze de kans op borstkanker significant te verlagen. Wanneer de vrouwen die voor wat betreft het verrichten van huishoudelijk werk bij de hoogste 25% behoorden, werden vergeleken met de vrouwen die bij de laagste 25% behoorden, bleek het risico van borstkanker in de eerste groep lager te zijn. Bij vruchtbare vrouwen was dit 29% en bij vrouwen die de menopauze achter de rug hadden 19%. Lichaamsbeweging in de vrije tijd en tijdens het werk bleken het risico van borstkanker niet significant te beïnvloeden.
Dit onderzoek laat opnieuw zien dat lichaamsbeweging beschermt tegen borstkanker en dat vooral het verrichten van huishoudelijk werk dit effect heeft.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen