Voorkom diabetes met walnoten

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Walnoten beschermen tegen diabetes. Dit blijkt uit analyse van twee grootschalige studies, de Nurses’ Health Study I en II.

In totaal werden bijna 138.000 vrouwelijke verpleegkundigen in de leeftijd van 35 tot 77 jaar gedurende 10 jaar gevolgd. Bij aanvang hadden de vrouwen geen diabetes, hart- en vaatziekten of kanker. Vierjaarlijks werd aan de hand van voedingsvragenlijsten de inname van walnoten bepaald.

Tijdens de volgperiode werd bij 5930 verpleegkundige diabetes type-2 vastgesteld. Vrouwen die minimaal tweemaal per week 28 gram walnoten (ongeveer 4 gepelde stuks) aten hadden met 24% significant minder kans op diabetes in vergelijking met vrouwen die bijna nooit deze noten aten. Er werd hierbij rekening gehouden met de BMI. Wanneer een- tot driemaal per maand een portie walnoten werd gegeten, was het diabetesrisico met 4% significant lager en bij een wekelijkse portie nam de kans op diabetes met 13% significant af.

Walnoten zijn rijk aan het meervoudig onverzadigd vetzuur alfalinoleenzuur en bevatten weinig koolhydraten. Al eerder werd aangetoond dat walnoten goed zijn voor hart- en bloedvaten. Of ook mannen de kans op diabetes verkleinen door de consumptie van walnoten, moet nog worden onderzocht.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen