Voorkomen probiotica depressie?

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met probiotica kan negatieve gedachtenpatronen verminderen en kan zodoende mogelijk preventief ingezet worden tegen depressies. Dit blijkt uit een studie van het Leids Instituut voor hersenen en cognitie.

In de studie werd het effect van een probioticasupplement op de cognitieve reactiviteit (CR) onderzocht. Een hoge CR betekent dat de persoon bij een tegenslag of sombere stemming direct negatief over zichzelf gaat denken. Dit vergroot de kans op een depressie. Er namen veertig gezonde proefpersonen zonder depressies deel aan de studie. De helft van hen kreeg gedurende vier weken dagelijks een supplement met Bifidobacterie bifidum W23, Bifidobacterie lactis W52, Lactobacillus acidophilus W37, Lactobacillus brevis W63, Lactobacillus casei W56, Lactobacillus salivarius W24 en Lactococcus lactis (W19 and W58). De overige deelnemers kregen een placebo. Met behulp van een vragenlijst werd voor en na de interventie de CR bepaald.

In vergelijking met de personen die de placebo kregen, hadden de deelnemers in de suppletiegroep een significante afname van de CR. Dit kwam grotendeels doordat deze proefpersonen minder gefocust waren op negatieve gedachten en gevoelens uit het verleden en tevens minder agressieve gedachten hadden.

Volgens de Leidse wetenschappers kan probioticasuppletie mogelijk zinvol zijn bij de preventie van depressies. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen