Voorkomt vitamine D-suppletie multiple sclerose?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Vrouwen die supplementen met hierin tenminste 400 IE vitamine D slikken, hebben 40% minder kans op het ontwikkelen van multiple sclerosis (MS) dan vrouwen die deze supplementen niet slikken.
Het feit dat MS meer voorkomt in landen met relatief weinig zon en dat de huid onder invloed van zonlicht vitamine D aanmaakt gaf al een vermoeden dat er een verband tussen vitamine D en MS bestaat.
Voor het onderzoek beschreven 187.000 Amerikaanse verpleegkundigen wat ze aten en hoe ze leefden. Hiermee werd de vitamine D-inname geschat. Iedere vier jaar werd dit opnieuw gedaan. In de twintig jaar dat de vrouwen gevolgd werden, ontwikkelden 173 vrouwen MS. De vrouwen met de hoogste inname van vitamine D via supplementen ontwikkelden 40% minder vaak MS dan de vrouwen die deze vitamine niet extra slikten. Wanneer de vrouwen alleen via voeding vitamine D binnenkregen, werd het risico niet verminderd.
Het zou een gemakkelijk preventief middel zijn als suppletie met vitamine D het risico op MS kan verminderen, maar er is meer onderzoek nodig om deze resultaten te bevestigen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen