Vroege darmflora voorspelt obesitas

De samenstelling van de darmmicrobiota tot tweejarige leeftijd is gerelateerd aan de kans op obesitas op twaalfjarige leeftijd.

Aan de Noorse cohortstudie die aanving in 2002 namen 165 moeders met hun kinderen deel. Bij de jonge kinderen werden op verschillende meetmomenten ontlastingmonsters opgevangen en geanalyseerd. Dit gebeurde op de vierde en tiende dag na de geboorte, na één en vier maanden en na één en twee jaar. De darmmicrobiota werd geanalyseerd en gerelateerd aan het risico op obesitas op twaalfjarige leeftijd.

De samenstelling van de darmflora was significant geassocieerd met de BMI van de kinderen op twaalfjarige leeftijd. Het verband tussen de darmflora en het obesitasrisico werd duidelijker met het ouder worden. De microbiota op tweejarige leeftijd voorspelde meer dan de helft van de BMI van de kinderen op latere leeftijd. De darmbacteriën die gerelateerd waren aan overgewicht bij de kinderen werden veelal ook bij hun moeders aangetroffen en waren geassocieerd met overgewicht en een sterke gewichtstoename tijdens de zwangerschap.

Analyse van de darmflora op tweejarige leeftijd kan voorspellen wie later in het leven een verhoogde kans heeft op overgewicht.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+