Waarom griep altijd ‘s winters is

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Ons is geleerd dat griep besmettelijk is. Deze stelling valt te bezien. Zo is dr. Carolyn Buxton Bridges van de Amerikaanse CDC (Centers for Disease Control and Prevention) de mening toegedaan dat geen enkel onderzoek in de richting wijst dat griep van mens op mens wordt overgedragen.

In 1979 onderzocht de Britse epidemioloog en arts Edward Hope-Simpson het verloop van influenza A. Hij merkte op dat in de meeste gezinnen met griep slechts één geval voorkwam. Ook zag hij dat iedereen zo ongeveer tegelijkertijd ziek werd en niet na elkaar. Ook vond hij dat griepepidemieën met hetzelfde virus op precies dezelfde tijd (midden in de winter) gedurende een periode van zes jaar (1969 tot 1974) in twee ver van elkaar afgelegen gebieden voorkwamen, namelijk in Praag en in Cirencester, Engeland. Uitwisseling van verkeer was in die tijd van de koude oorlog nauwelijks het geval. Het enige dat beide plekken gemeen hadden, was de breedtegraad. Hij concludeerde dat het virus latent bij mensen aanwezig moet zijn om op een gegeven moment door een verzwakking van het immuunsysteem tot expressie te komen. Ook Hope-Simpson geloofde toen al niet in de humane overdracht van griepvirussen.

Ook vond hij andere argumenten om het onwaarschijnlijk te achten dat er sprake was van een humane besmetting. Hij vond een andere gemeenschappelijke noemer: griep is louter seizoensafhankelijk. Griepepidemieën vinden plaats in gematigde klimaatstreken, zowel op het noordelijke als het zuidelijke halfrond, in de zes zonarme maanden. In de tropen vinden de uitbraken meestal plaats in het regenseizoen. Hij argumenteerde verder dat er een factor moest zijn die op de een of andere manier intervenieerde tussen zonnestraling en de mens/virus-interactie.

Niet Hope-Simpson, die in 2003 op 95-jarige leeftijd overleed, maar de Amerikaanse arts John Cannell van de Vitamin D Council, een groep die zich zorgen maakt over het universele tekort aan vitamine D bij de bevolking, concludeerde dat vitamine D de ontbrekende schakel is tussen zonnestraling en de mens/virus-interactie. Hij beveelt aan om er altijd voor te zorgen dat de 25-OH-vitamine D-spiegel op 50 ng/ml ligt, zeker als er een vogelgriepepidemie dreigt.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.