Walnoten goed bij suikerziekte

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Patiënten met suikerziekte zijn, naast het volgen van een laagvetdieet, mogelijk gebaat bij het eten van walnoten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat dit een gunstig effect heeft op de nuchtere insulinespiegel.
Het onderzoek betrof 50 suikerpatiënten met overgewicht die niet met insuline werden behandeld. Hun gemiddelde leeftijd was 54 jaar. Ze werden gedurende een jaar in twee willekeurige groepen verdeeld. Beide groepen kregen een laagvetdieet geadviseerd met een dagelijkse energie-inname van ongeveer 2000 kcal, voor 30% afkomstig van vet. Bij de ene groep werd dit gecombineerd met een dagelijkse portie van 30 gram walnoten, bij de andere niet. Tijdens en na beëindiging van dit jaar werden in beide groepen de veranderingen in lichaamsgewicht, (buik)vet en de verschillende de markers voor suikerziekte bepaald.
Het bleek dat in de walnotengroep er significant meer meervoudig onverzadigde vetten werden geconsumeerd. Deze waren voor 67% afkomstig van de aan het dieet toegevoegde walnoten. Het gunstige effect op de nuchtere insulinespiegel bleek in de walnotengroep significant groter, vooral tijdens de eerste 3 maanden van de onderzoeksperiode.En ondanks het feit dat het laagvetdieet niet op afvallen gericht was, werd in beide groepen na het jaar een gewichtsverlies van 1 tot 2 kg gemeten. Ook werden er in beide groepen verbeteringen van alle klinische parameters bereikt.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen