Walnoten goed voor bloedvaten

Noten en in het bijzonder walnoten zijn goed voor de functie van het endotheel van bloedvaten. Endotheel is een eencellig laagje dat de binnenkant van onder andere bloedvaten bekleedt. Het functioneren van het endotheel wordt gemeten aan de hand van de Flow Mediated Dilation (FMD). FMD is een maat voor de endotheelafhankelijke vaatverwijding.

In medische databanken werd gezocht naar relevante studies. Uiteindelijk werden de resultaten van tien studies met in totaal 374 proefpersonen opnieuw bekeken. Het betrof volwassenen van achttien jaar en ouder. In zes studies was het effect van walnoten onderzocht. In twee studies werden pistachenoten onderzocht, een studie werd uitgevoerd met amandelen en tenslotte nog een studie met hazelnoten.

De consumptie van (alle) noten bleek de FMD significant te verbeteren met 59%. Vooral walnoten hadden een gunstig effect op de endotheelfunctie; consumptie van deze noten leidde tot een significante verbetering van FMD met 61%. Dit effect werd niet gevonden bij amandelen, hazelnoten en pistachenoten.

Het gunstige effect van walnoten kan verklaard worden doordat deze noten ten opzichte van andere noten een hogere concentratie van het omega 3-vetzuur alfalinoleenzuur bevatten. Bovendien zijn ze rijk aan vitamine E.

Woordenlijst

ORTHO magazine

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Walnoten goed voor bloedvaten

Uit een Spaanse studie blijkt dat walnoten de elasticiteit van de bloedvatwand gunstig beïnvloedt bij patiënten met een hoog cholesterol. Daardoor wordt het risico van hart- en vaatziekten door het eten van walnoten mogelijk verlaagd.
Dr. Emilio Ros uit Barcelona deed een vier weken durende studie waarin achttien mannen en vrouwen met een hoog cholesterol mediterraans moesten eten. In de ene groep werd eenderde van de calorieën van de olijfolie, olijven, avocado’s en andere voedingsmiddelen met enkelvoudig onverzadigde vetzuren vervangen door walnoten, rijk aan het alfalinoleenzuur. Andere noten dan walnoten waren niet toegestaan in de studie.
Het bleek dat wanneer men meer dan vijf keer per week walnoten at, de elasticiteit van de slagaders met 64% was vergroot. De concentratie VCAM-1-moleculen (gaan kleven aan de vaatwand) werd verminderd met 20%. Tevens werd het totale cholesterol verminderd met 4,4% en het slechte LDL-cholesterol met 6,4%.
De werking van de walnoten wordt toegeschreven aan het hoge gehalte alfalinoleenzuur, het gunstige omega 3-vetzuur (andere vormen van omega 3-vetzuren zitten in vette vis). Daarnaast bevatten deze noten het aminozuur L-arginine, vitamine E en andere antioxidanten.
De studie laat zien dat walnoten veelbelovende eigenschappen bezitten om kransvatziekten te voorkomen, maar meer onderzoek is nodig omdat het een te kleine en te korte studie was. De studie was gefinancierd door de California Walnut Commission en gepubliceerd in het gezaghebbende tijdschrift Circulation.

Woordenlijst

ORTHO magazine

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+