Warme chocolademelk goed voor cholesterol

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Het drinken van cacaodrank heeft een verlagend effect op LDL-cholesterol, een verhogend effect op HDL-cholesterol en een remmend effect op geoxideerd LDL-cholesterol.
Dit bleek uit een onderzoek met 160 personen met normale tot licht verhoogde cholesterolspiegels. In vier willekeurige groepen verdeeld kregen ze gedurende 4 weken tweemaal daags een met heet water aangemaakte drank met 26 g placebocacao met laag-polyfenolische inhoudsstoffen of met 13, 19,5 of 26 g cacaopoeder met hoog-polyfenolische inhoudsstoffen.
Aan het einde van de onderzoeksperiode bleken de concentraties geoxideerde LDL-cholesterol in het bloed van de personen in alle drie de groepen die waren gesuppleerd met de hoog-polyfenolische cacaodrank te zijn gedaald.
In een subgroep van 131 personen die bij aanvang van het onderzoek bloedconcentraties LDL-cholesterol hadden hoger dan 3,23 mmol/l bleek de consumptie van de hoog-polyfenolische cacaodrank de concentraties LDL-cholesterol, geoxideerd LDL-cholesterol en apolipoproteïne B in het bloed te verlagen. De concentratie HDL-cholesterol werd door de hoog-polyfenolische cacaodrank juist verhoogd.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen