Wat BMI zegt over kans van overlijden

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Personen met een body mass index (BMI) boven de 25 of onder de 20 kg/m2 overlijden eerder. Dit is één van de conclusies die werden gepresenteerd tijdens het 26e Europese Congres van de Society of Cardiology.
Het onderzoek betrof een samenwerking tussen Chinese onderzoekers en de University of Oxford. Er werden 220.000 personen uit 49 verschillende plaatsen in China gedurende tien jaar gevolgd.
Gedurende het onderzoek overleden 30.000 personen tussen de 40 en 79 jaar. Hiervan stierf 7% aan ischemische hartziekten. Personen met een BMI van boven de 25 en onder de 20 kg/m2 hadden meer kans om te overlijden. Het overlijden aan hart- en vaatziekten en andere doodsoorzaken bij de deelnemers die overgewicht hadden, werd groter naarmate de BMI toenam. Eén van de oorzaken was dat de bloeddruk bij deze personen vaak toegenomen was.
Interessant waren de sterftecijfers voor de personen met een normale BMI, dus tussen de 20 en 25 kg/m2. De sterfte als gevolg van ischemische hartziekten nam voor iedere 2 kg/m2 lager met 11% toe tot de grens van 20 kg/m2 was bereikt. Een lagere BMI tussen deze grenzen werd geassocieerd met meer overlijden door ademhalingsaandoeningen en kanker. Daardoor was de kans op overlijden voor mensen met een BMI tussen de 20 en 25 kg/m2 aan alle oorzaken ongeveer gelijk.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.