Waterkers preventief tegen kanker?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Dagelijkse consumptie van waterkers biedt mogelijk bescherming tegen kanker.
Aan het enkelblind, gerandomiseerd en cross-over uitgevoerd onderzoek deden 60 gezonde mannen en vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 33 jaar mee. Dertig van hen waren rokers. Ze kregen gedurende acht weken dagelijks 85 gram waterkers toegevoegd aan hun gebruikelijke voeding.
De consumptie van waterkers bleek een verband te hebben met een daling van de DNA-schade in lymfocyten. DNA-schade in lymfocyten wordt algemeen geassocieerd met het risico op het ontstaan van kanker.
Het positieve effect van waterkersconsumptie kwam in sterkere mate tot uiting bij de rokers vergeleken met de niet-rokers. Daarnaast gaf dagelijkse consumptie van waterkers 100% stijging van de plasmawaarden van luteïne en 33% stijging van bètacaroteen. Dit kan eveneens in verband worden gebracht met het mogelijk preventieve effect van waterkers op kanker.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen