Weet hoe laat u eet

Om de bloedsuikerspiegel beter onder controle te houden, alsook de bloeddruk en de oxidatieve stress te verbeteren, is het een suggestie om de eettijden aan te passen. Dit laat een studie uitgevoerd door onderzoekers van Louisiana State University (VS) voor de eerste maal zien.

Mannen met prediabetes moesten gedurende vijf weken in de zes uren vóór drie uur ’s middags eten. Hierna stapten ze over op een normaler schema van maaltijden. Die konden genuttigd worden in een periode van twaalf uur, ook gedurende vijf weken.

De uitkomst was dat in de eerste periode de insulinegevoeligheid, de werking van de pancreas, de bloeddruk, de oxidatieve stress en de eetlust verbeterd waren. Deze verbeteringen hingen niet perse samen met gewichtsverlies.

Eten van de maaltijden halverwege de middag in plaats van ’s avonds, en voor de rest van de dag niet meer, dragen bij aan die verbeteringen. Het maakt niet uit of mensen al of niet hetzelfde als gewoonlijk eten. Het lichaam heeft een interne biologische klok, het circadiane systeem, en die blijkt minstens zo belangrijk. Wanneer laat op de avond gegeten wordt, is dat niet goed voor het lichaam om het eten te verwerken. Het verdient aanbeveling om te eten in overeenstemming met dit circadiane ritme en dat betekent dat het beter is ’s ochtends te eten dan in de namiddag of ’s avonds. Deze gewoonte wordt wel periodiek vasten genoemd en doet vooral de laatste tijd opgang.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+