Weinig omega-3: meer agressie en depressie in ratten

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Het omega 3-vetzuur DHA (docosahexaeenzuur) is als essentieel vetzuur onder andere belangrijk voor de ontwikkeling en handhaving van een normale hersenstructuur en hersenfunctie.
Mannetjesratten werden vanaf 21 dagen na de geboorte op een voeding gezet die arm was aan omega 3-vetzuren. Ter controle fungeerde een groep met adequate voorziening van omega 3-vetzuren. De ratten werden na 15 tot 18 weken onderworpen aan bewegingstests en tests voor depressie en agressie. Ook werd het lipidenprofiel in de hersenstructuur geanalyseerd.
Bij de omega 3-deficiënte ratten was de DHA-concentratie in de hersenlipiden 36% lager dan bij de adequaat gevoede ratten. De omega 3-deficiënte ratten hadden significant verhoogde scores voor de Porsolt-forced-swim-depressietest evenals voor de agressietest, vergeleken met de adequaat gevoede ratten. In de locomotortest waren er geen sigificante verschillen.
Het gevonden lipidenprofiel in de hersenen bij deze ratten draagt mogelijk bij tot de opheldering van de rol van omega 3-vetzuren bij depressie, agressie en bipolaire stoornissen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.