Werking antioxidanten bij darmkanker onduidelijk

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Uit een meta-analyse van veertien studies met 170.525 deelnemers bleek dat suppletie van de antioxidanten bètacaroteen, vitamine A, C en E (alleen of in combinatie) geen bescherming bood tegen kanker van de maag, slokdarm, dikke darm, pancreas en lever. Nam men zeven goed uitgevoerde onderzoeken tezamen met in totaal 131.727 deelnemers, dan was er afhankelijk van de gebruikte statistische methode, net wel of net niet een significante toename van de genoemde vormen van kanker.
Seleniumsuppletie liet een gunstig effect zien bij leverkanker, maar de hier gebruikte onderzoeken waren van mindere kwaliteit. Van de veertien studies waren er slechts drie die zijn uitgevoerd bij gezonde personen, hetgeen aangeeft dat de resultaten van de meta-analyse niet mogen worden doorgetrokken naar de algemene bevolking. Het onderzoek werd gepubliceerd in The Lancet.
In een reactie zegt de Council for Responsible Nutrition, de belangenorganisatie van voedingssupplementenfirma's in de VS, dat The Lancet de publiciteit heeft gezocht ten koste van zijn wetenschappelijke integriteit. Voor het persbericht was een zinsnede geselecteerd van een begeleidend commentaar, die de lading niet dekte, namelijk:'Vitamines beschermen niet tegen damkanker'. Terwijl in de tekst werd gesteld:'de sterfte-analyse in het overzichtsartikel van Bjelakovic en zijn collega-onderzoekers is nog in een voortgangsfase. Tot zover biedt het nog geen overtuigend bewijs.' In feite brengt het artikel daarom niets nieuws. Ook de onderzoekers zelf wijzen op sommige beperkingen van hun studie. Beter onderzoek is nodig om een beter inzicht te verkrijgen in de werking van antioxidanten, apart of tezamen. Tot op heden is er nog onduidelijkheid.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.