Werkstress maakt ziek

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Werkstress is een belangrijke risicofactor voor het metabool syndroom. Dit bleek uit een groot Engels onderzoek uitgevoerd onder ambtenaren in Londen.
De 10.308 mannen en vrouwen waren 35 tot 55 jaar oud aan het begin van het onderzoek. Zij werden gemiddeld 14 jaar gevolgd. Tussen 1985 en 1999 werden de deelnemers op vier verschillende momenten gevraagd naar de werkstress die zij ondervonden. Markers voor het metabool syndroom, een risicofactor voor suikerziekte en hart- en vaatziekten, werden gemeten tussen 1997 en 1999. Er werd ook gekeken naar factoren als lichaamsbeweging, roken en alcoholgebruik.
Personen met chronische werkstress, op drie of meer meetmomenten, bleken een meer dan verdubbeld risico op het metabool syndroom te hebben in vergelijking met degenen zonder werkstress. Bij vrouwen bleek het minder voor te komen dan bij mannen. Het risico was hoger naarmate het werkniveau lager lag. Doordat de mannen hun werkstress ook nog eens combineerden met een ongezonder leven dan de vrouwen werd hun risico nog eens extra vergroot.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen