Worteltjes tegen borstkanker bij jonge vrouwen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Bepaalde categorieën vitamines en voedingsstoffen die in groenten en fruit worden aangetroffen trekken de bijzondere aandacht in relatie tot kankerpreventie. Dit vanwege hun potentieel kankerbeschermende eigenschappen.
Onderzoekers van Harvard School of Public Health keken specifiek naar de invloed op het risico van borstkanker van groente- en fruitsoorten die rijk zijn aan carotenoïden zoals worteltjes. Zij vonden hierbij alleen onder jongere premenopauzale vrouwen een gunstig verband.
Bij het onderzoek waren 5707 vrouwen met borstkanker (2191 pre- en 3516 postmenopauzaal) en 6389 gezonde controlepersonen (2594 pre- en 3516 postmenopauzaal) betrokken. Alle vrouwen werden ondervraagd over hun eetgewoonten, in het bijzonder over de hoeveelheid carotenoïdenrijke groente- en fruitsoorten.
Hoge innames van vitamine A, bètacaroteen, alfacaroteen, en luteïne/zeaxanthine bleken, vergeleken met lage innames van deze voedingsstoffen, onder premenopauzale vrouwen met een 17 tot 19% verlaagd risico van borstkanker verband te houden. Het gunstige effect van een hoge carotenoïdeninname gold vooral voor vrouwen die aangaven ooit te hebben gerookt. Het verschil met de nooit-rokers was echter niet significant. Postmenopauzale vrouwen toonden geen gunstige invloed van een hogere carotenoïdeninname.
De bevindingen ondersteunen de resultaten van eerdere studies, zo geven de onderzoekers aan. Ook hierin bleven de positieve effecten van carotenoïden in relatie tot borstkanker beperkt tot de groep van premenopauzale vrouwen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen