Zeep verwijdert genoeg pinda-allergeen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Zeep en andere huishoudelijke schoonmaakmiddelen verwijderen genoeg van het allergeen Arachis hypogaea allergen (Ara h1) van handen en tafels om een allergische aanval te voorkomen. Ara h1 is de stof in pinda’s die allergische reacties veroorzaakt.
Dr. Robert Wood van het Johns Hopkins Children's Center in Baltimore bracht voor zijn onderzoek een theelepel pindakaas aan op de handen van negentien vrijwilligers zonder allergie. Tevens werden op scholen tafels en bureaus getest op het achterblijven van pinda-allergeensporen.
Na het handen wassen met vloeibare zeep, een zeeptablet, of commerciële doekjes bleek het allergeen voldoende verwijderd te zijn. Schoon water liet bij drie van de twaalf handen sporen van het allergeen na. Een antibacteriële handgel deed dit bij zes van de twaalf handen.
Gewone huishoudelijke schoonmaakmiddelen verwijderden het pinda-allergeen voldoende van tafels waarop pindakaas was aangebracht. Wel liet vaatwasmiddel op vier van de twaalf tafels sporen van het allergeen achter. Op de zes scholen die getest werden, bleek het pinda-allergeen nog op één van de dertien kranen aanwezig te zijn. Maar het was niet aantoonbaar op de 22 bureaus en 36 kantinetafels.
Ook al blijven er nog sporen van het pinda-allergeen achter, de resultaten geven wel aan dat er genoeg van het allergeen verwijderd is om geen allergische reacties meer te kunnen veroorzaken, aldus Wood.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.