Zelfmoord voorkomen met omega 3-vetzuren?

Kunnen omega 3-vetzuursupplementen veteranen beschermen tegen suïcidepogingen?

Aan wetenschappers van de Medical University of South Carolina (MUSC) en twee andere instituten is 10 miljoen dollar beschikbaar gesteld om in de komende jaren deze vraag te beantwoorden.

Het Amerikaanse leger zit verlegen om het antwoord in een tijd dat het aantal suïcidepogingen explosief toeneemt. Alleen al in juli 2012 ondernamen 38 soldaten een suïcidepoging. Daarmee staat deze maand binnen de krijgsmacht te boek met het hoogste aantal zelfmoordpogingen ooit.

Professor Bernadette Marriott van het psychiatrisch instituut van MUSC verwacht dat dagelijkse suppletie met de omega 3-vetzuren het risico van psychische aandoeningen en suïcidepogingen bij veteranen kan verminderen. Professor Marriot zal de studie uitvoeren in samenwerking met onder andere Joseph Hibbeln van het National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism (NIAAA) die al ruim 20 jaar onderzoek doet naar toepassingen van omega 3-vetzuursuppletie. Al eerder heeft hij aangetoond dat deze vetzuren beschermen tegen depressies, alcohol- en drugsmisbruik en andere psychische problemen.

Collega professor Hugh Myrick van MUSC, tevens stafchef van Ralph H. Johnson VA Medical Center, ziet de studie als een mogelijk nieuwe interventie die niet alleen een onmetelijk effect kan hebben binnen de krijgsmacht, maar ook binnen de gehele maatschappij.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+