Zink effectief bij verkoudheid

Een hoge dosis zink in de vorm van zuigtabletten vermindert significant de duur van een verkoudheid. Dit blijkt uit een meta-analyse.

Er werden drie studies geanalyseerd met een totaal van bijna tweehonderd proefpersonen waarbij zink vergeleken werd met een placebo. In de studies werden zuigtabletten met zink (als -acetaat) toegediend in een dosis van maar liefst 80 tot 92 mg.

Suppletie met zinkzuigtabletten leidde in vergelijking met de placebo tot een significant kortere duur van neus- en keelklachten waaronder een verstopte neus (-37%), een loopneus (-34%), niezen (-22%), schrale keel (-33%), keelpijn (-18%), heesheid (-43%) en hoesten (-46%). Ook leidde zinksuppletie tot een significante vermindering van spierpijn met 54%. Suppletie was niet van invloed op koorts of hoofdpijnklachten.

Het voordeel van zuigtabletten boven andere toedieningsvormen is dat de zinkconcentratie bij zuigtabletten vooral hoog is in het aangedane gebied van de keelholte. Daarnaast oefent zink ook zijn werking uit in andere gebieden zoals de neus. De zuigtabletten in een dosis van minimaal 80 mg per dag kunnen vanaf de eerste verkoudheidsdag gedurende twee weken gegeven worden zonder noemenswaardige bijwerkingen. 

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+